Основен партньор!
Latest topics
» Да разменим банери(:
Пет Ное 08, 2013 6:16 am by Nova Berry

» Спам нашествие;;
Сря Мар 20, 2013 6:23 am by chaos

» Разяснения за групите;
Нед Сеп 16, 2012 12:35 am by Nathaniel S. Wildstorm

» Джасмин Балард;
Съб Авг 11, 2012 4:20 am by Nathaniel S. Wildstorm

» Исая Вилън;
Съб Авг 11, 2012 1:05 am by Nathaniel S. Wildstorm

» Запази си лик;
Вто Авг 07, 2012 4:33 am by Nathaniel S. Wildstorm

» Заети и запазени ликове;
Вто Авг 07, 2012 4:31 am by Nathaniel S. Wildstorm

» Рекламки
Пет Яну 27, 2012 10:58 pm by Drake Gordon

» Спам...за кой ли поред път хД
Съб Яну 14, 2012 10:55 am by anyone

» Търся някой за РП
Сря Яну 04, 2012 9:11 am by Мелиса Джоунс

» Въпроси
Пон Дек 12, 2011 8:09 am by Nathaniel S. Wildstorm

» Да се сприятелим...
Пон Дек 05, 2011 8:13 am by Dahlia Malory Fairwell

Вход

Забравих си паролата!Приятели на форума
Pretty Little Liars-RPG forum

House of Night - един нов святPhotobucket
You are not connected. Please login or register

Хари Потър

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Хари Потър on Сря Авг 31, 2011 12:31 am

Хари Потър

„Хари Потър“ (на английски: Harry Potter) е популярна английска поредица от седем книги, написана от Дж. К. Роулинг. Поредицата разказва за премеждията на младия магьосник Хари Потър и неговите приятели Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър, които учат в училището по магия и вълшебство „Хогуортс“. Историята се развива около противопоставянето на Хари и убиеца на неговите родители — черния магьосник Лорд Волдемор, който желае да установи еднолична власт над магьосническия свят.

Хари Потър и Философският камък

Spoiler:
Магьосниците Албус Дъмбълдор и Минерва Макгонъгол се срещат на улица „Привит Драйв“ номер четири, Литъл Уингинг, графство Съри подтикнати от последните събития в магическия свят. Лорд Волдемор - вероятно най-силният и страховит тъмен магьосник живял някога - е бил победен. За съжаление Лили и Джеймс Потър са станали последните му две жертви. Въпреки всичко, техният невръстен син Хари по някакъв начин е оцелял след убийственото проклятие на Волдемор (по-късно става ясно, че е използвал убийственото проклятие Авада Кедавра) и белегът с форма на светкавица на челото му е единствения видим ефект от проклятието. Хари незабавно се превръща в легенда сред магьосниците и става известен като „момчето, което оживя“.

Рубиъс Хагрид, пазител на дивеча в Училището за магия и вълшебство Хогуортс, се среща с Албус Дъмбълдор заедно с бебето Хари, което е оставено на неохотните грижи на последния жив човек от семейството му - мъгълската (немагическа) сестра на майка му - Петуния Дърсли. Хари е оставен да живее заедно с Петуния, нейният съпруг Въртън и все още невръстното им дете Дъдли. Заради презрението си към магьосническия свят Петуния и Въртън решават да скрият от Хари истината за неговите магически способности и му казват, че родителите му са загинали при автомобилна катастрофа. Семейство Дърсли се отнася с пренебрежение към Хари, който е принуден да спи в килера под стълбището.

Малко преди единайстия рожден ден на Хари, сови започват да доставят писма в къщата на семейство Дърсли. Петуния и Върнън успяват да попречат на Хари да прочете някое от писмата - всичките адресирани именно до него - но не успяват да прекратят доставките, затова заедно с Хари и Дъдли се скриват на малък остров, за да избегнат писмата. Хагрид обаче ги открива и лично връчва на Хари писмото, което го кани да учи в училището за магия Хогуортс. Хагрид му разказва истината за смъртта на родителите му и го въвежда в магьосническия свят. В кръчмата „Продънения котел“ Хари се запознава и с новият учител по Защита срещу Черните изкуства - професор Куиръл. От там те влизат на търговската улица „Диагон-али“, от където Хари си купува необходимите за училище неща. Хагрид казва на Хари, че Лорд Валдемор е този който е убил родителите му. Въпреки че Волдемор си е отшъл, много от магьосниците продължават да се боят от него и малцина са тези които се осмеляват да произнасят неговото име. Хари си купува магическа пръчка от господин Оливандър, който му казва че новата му пръчка е „сестра“ на пръчката на Волдемор - в сърцевината на двете пръчки има перо от един и същи феникс.След това Хагрид купува бяла сова на Хари , а той я нарича Хедуиг. Хари среща също и Драко Малфой - млад магьосник от много богато семейство, който също ще бъде за първа година в Хогуортс. Поведението на Малфой и обидните му забележки към Хагрид не се нравят на Хари.

Скоро Хари тръгва към Хогуортс от перон 9¾ на гара Кингс Крос, Лондон. Там Хари се запознава с Рон Уизли - момче от бедно, но много сплотено семейство - и Хърмаяни Грейнджър - момиче родено в семейство на мъгъли и с досадния навик да знае всичко. Веднага след пристигането си в училището всички нови ученици биват разпределени в някой от четрите домове. Всеки дом има характерни черти: Слидерин събира амбициозните и хитри магьосници, които биха направили всичко, за да постигнат това което искат; в Рейвънклоу отиват интелигентните и разумни ученици; Грифиндор е за дръзките и смели магьосници; Хафълпаф се характеризира със справедливост, честност и усърден труд. Разпределянето става последством разпределителна шапка, която всеки от първокурсниците си слага и тя решава в кой дом да отиде. По време на разпределянето на Хари шапката много се колебае дали да не го прати в Слидерин, но впечатленията на Хари от този дом не са добри, затова той през цялото време си мисли за Грифиндор и именно там го праща накрая шапката. В Грифиндор са разпределени също и Рон и Хърмаяни, докато Драко Малфой, който вече не крие презрението си към Хари и неговите приятели, е разпределен в Слидерин.

В началото Хари и Рон не харесват особено прекалено стриктната Хърмаяни. Един ден след като Рон я дразни, Хърмаяни бяга в момичешката тоалетна, плачейки. По същото време в замъка на училището се появява един планински трол. Хари и Рон решават да отидат да я предупредят за опасността, но когато стигат съществото вече е там. Използвайки магическата си пръчка Рон успява да повали трола със собствената му бухалка. След като преподавателите пристигат и заварват поваления трол и тримата ученици там, Хърмаяни поема вината. След този момент тримата стават приятели.

След изключителното си представяне по време на първият им урок по летене с метли, Хари е включен в отбора по куидич на Грифиндор и става най-младият търсач през последният век. За Коледа Хари получава мантия невидимка, която някога е принадлежала на баща му. Докато използва мантията, за да изследва замъка през нощта, Хари открива огледалото Еиналеж, което му показва него обграден от отново живите му родители. След това Дъмбълдор съветва Хари да не търси отново огледалото, защото то не показва нищо реално, а само какво човек желае.

Триглаво куче, кръстено от Хагрид - Пухчо, охранява отвор в пода на забранения коридор в училището. Тримата герои дълго обсъждат какво може да се пази там и в крайна сметка решават, че там се намира легендарния Философски камък, изработен от Николас Фламел. Смята се, че с този камък човек може да произведе еликсир на живота, който да му донесе безсмъртие,затова Волдемор го иска толкова много. Хари, Рон и Хърмаяни решават, че зловещо изглеждащият преподавател по отвари Сивиръс Снейп се опитва да открадне камъка за да върне Лорд Волдемор към живот.

Тримата герои смятат, че кражбата на камъка предстои в скоро време и решават, че е по-добре те да се доберат първи до него. След като успяват да преминат покрай Пухчо, им се налага да преминат през още няколко препядствия, поставени от различни преподаватели в училището, за да защитят камъка. В крайна сметка Хари успява да се добере до най-вътрешната стая, където за своя изненада не заварва Снейп, а професор Куиръл. Оказва се, че Куиръл през цялото време е използван от Лорд Волдемор, който със силно намалена сила се нуждае от философския камък, за да се върне към своето могъщество. Куиръл обаче не успява да вземе камъка и след като Волдемор напуска неговото тяло Куиръл умира.

След това Дъмбълдор казва на Хари, че майка му е умряла, за да го спаси и това е причината Волдемор да не успява да приложи силата си върху него. Дъмбълдор съобщава на Хари, че Философският камък ще бъде унищожен, за да се попречи на Волдемор да го използва, за да се върне към живот.
Хари Потър и Стаята на Тайните

Spoiler:
Хари се приготвя за новата си учебна година в „Хогуортс“. Изпуска влака, но все пак успява да стигне до училището си чрез летящата кола на сем.Уизли заено с Рон.За това е отговорен Доби. В Хогуортс го очаква една интересна година. Мътнородите в училището са нападани много често и из „Хогуортс“ отново се носи легендата за Стаята на тайните, създадена от Слидерин. Отново наследника на Слидерин се е появил да прочисти училището от мътнородите.Изпълнена с опасности и приключения,тази година в Хогуортс остава незабравима и много важна в поредицата.

Хари Потър и Затворникът от Азкабан

Spoiler:
Преди да замине за третата си година в "Хогуортс", Хари Потър е подложен на изпитанието да изтърпи леля си Мардж за цяла седмица. Но не успява да сдържи емоцийте си и прави магия, след което бяга от улица "Привит Драйв" и стига до Лондон със автобуса "Среднощният Рицар". Странно е,Министерството на магията не го наказват. По-късно разбира, че това може би се дължи на страха от избягалия затворник Сириус Блек. Всички мислят, че той иска да убие Хари. Момчето се връща в училище, но е доста обезпокоено от честите появи на странно куче, представляващо поличба за скорошна смърт. Случайно разбира факта, че Сириус Блек е бил приятел на родителите му и ги е предал, ставайки причина за смъртта им. Оттук нататък не е Хари сигурен какво да прави и воден от желанието си за отмъщение се забърква в неприятни, и дори опасни, ситуации. Но дали всъщност Затворника от Азкабан има вина за престъпленията или е станал част от по-голям и злокобен план? План на Лорд Волдемор. Дали злите поличби ще се сбъднат? Ще се върне ли слугата при господаря си ,за да му помогне да вдигне глава отново?

Хари Потър и Огненият Бокал

Spoiler:
Книгата започва със Световно първенство по куидич - хиляди любители на този спорт идват на мача Ирландия срещу България. Победител е Ирландия, въпреки че за България играе най-добрият търсач в света - Виктор Крум. След световното по куидич те се връщат в училище . В тази част Хари участва в Тримагическия турнир. В него участват още Виктор Крум от „Дурмщранг“, Фльор Делакор от академия „Бобатон“ и Седрик Дигъри от „Хогуортс“. Огненият Бокал е този, който определя участниците, но има двама, коитo са достойни за турнира от „Хогуортс“ - Седрик и Хари. В турнира има 3 изпитания -Змейове, Езеряни и Лабиринт. В края на турнира Седрик е убит от Опаш, по време на 3-тото изпитание, а Хари се изправя срещу Волдемор. Успява да го победи с помощта на майка си и баща си, но Волдемор връща мощта си.


Хари Потър и Орденът на Феникса

Spoiler:
В началото на книгата Хари е нападнат от диментори (страховити същества, пазители на затвора Азкабан, изсмукващи цялото щастие на хората), като успява да ги отблъсне със сложно заклинание. На невръстните магьосници е забранено правенето на магии извън "Хогуортс", затова героят е изправен пред изключване и дори пред нещо по-страшно. Впоследствие Хари е оправдан по всички обвинения.

При пристигането в "Хогуортс" се разбира, че Министерството на магията се опитва да вземе властта в длевното училище. То назначава като преподавател по Защита срещу Черните изкуства Долорес Ъмбридж - зла и властолюбива жена, която заема висок пост в министерството. Ъмбридж налага на Хари поредица от жестоки наказания само заради твърдението му, че Лорд Волдемор се е завърнал.

С остро перо тя го кара да да дълбае по собствената си кожа надписа „Няма да лъжа“.

През цялата учебна година Хари е спохождан от странни сънища, които представляват своеобразно проникване в мислите и чувствата на Черния лорд. Тези сънища му помагат да предотврати смъртта на господин Уизли - баща на най-добрия му приятел Рон.

В самия край на книгата Хари получава видение, че кръстникът му Сириус Блек е отвлечен и измъчван от Волдемор. Главният герой повежда членовете на ВОДА - тайна защитна организация, създадена от Хари, към Отдел Мистерии. Там той открива тайнственото пророчество, направено от Сибила Трелони за него и Черния лорд. В започналата битка със смъртожадните се включва и Орденът на феникса, тайна организация от на магьосници, която цели да издири и унищожи Волдемор, начело с Албус Дъмбълдор. В битката загива Сириус Блек. Министерството най-накрая признава официално, че Волдемор се е завърнал, Хари разбира защо Волдемор се е опитал да го убие преди четиринадесет години.


Хари Потър и Нечистокръвния принц

Spoiler:
Само пет седмици след завършека на „Хари Потър и Орденът на феникса“, Лорд Волдемор и неговата група зли магьосници, наречена „Смъртножадни“, започва да действа открито, причинявайки хаос и параноя в Британия, и убеждават дименторите да напуснат Азкабан. След голям отзвук от невъзможността на Корнелиус Фъдж да се справи със ситуацията, Руфъс Скримджър става министър на магията. Това е добре дошло за семейство Уизли, защото Артър получава повишение, което се отразява добре на финансовия статус на семейството.

Вечерта, в която историята започва, Сивиръс Снейп дава „Неразрушима клетва“ на майката на Драко Малфой Нарциса, да предпазва Драко и да му помага в мисиите му, които не са ясни за момента. Свидетел е Белатрикс Лестранж - сестрата на Нарциса.

Поради повишената активност на Смъртножадните, защитата на Хогуортс е повишена. Снейп получава правото да преподава по желания от него предмет - Защита срещу черните изкуства - докато Албус Дъмбълдор и Хари Потър издирват пенсионирания магьосник Хорас Слъгхорн, за да замени Снейп като учител по отвари. В първият им час по отвари Слъгхорн дава на заем един стар учебник, който е бил собственост на някой, назовал се с името Нечистокръвния принц. Ръчно написаните бележки помагат на Хари да бъде по-добър даже и от Хърмаяни, която е най-добрата в часовете по отвари. Доброто му представяне в първия час по отвари му спечелва дванадесет часова доза от Феликс Феликсис (отвара, която дава на изпилия я много добър късмет за период от време).

Заради промяна в държанието на Драко Малфой Хари го подозира, че е станал Смъртножаден. Той споделя подозренията си с Дъмбълдор, който привидно не обръща никакво внимание, но по-късно се разбира че е доверил разследването на Снейп.

Точно когато изглежда, че Хърмаяни и Рон ще станат гаджета, Рон я отрязва и вместо това започва да се среща с Лавендър Браун. За да си върне,Хърмаяни започва да се среща с Кормак МакЛагън и да ѝ бъде придружител на коледното парти на Слъгхорн, но нейният план се проваля грандиозно. Хърмаяни се кара постоянно с Рон заради книгата, докато Рон случайно е отровен, след което двамата решават да спрат враждата си. Малко след това Рон скъсва с Лавендър, когато тя се оказва прекалено голяма напаст.

През това време Хари е обект на още по-голямо внимание, най-вече от тийнейджърки. но единственото момиче, към което той проявява интерес е по-малката сестра на Рон - Джини Уизли. Той се страхува, че обичта му към Джини ще разруши приятелството му с брат ѝ. След победен мач на Грифиндор по куидич (който Хари изпуска благодарение на наказанието му със Снейп), Хари неочаквано целува Джини пред всички и тогава те започват да излизат, което кара много момичета да ревнуват от Джини, най-вече Ромилда Вейн.

В серия от частни уроци, Дъмбълдор показва редица спомени на Хари, които хвърлят светлина върху миналото на Волдемор. Когато виждат последния спомен, притежание на Слъгхорн и е осигурен от Хари посредством Феликс Феликсис, Дъмбълдор предполага, че Волдемор е разделил душата си на седем части, като скрива шест от тях, което го прави безсмъртен докато те съществуват, оставяйки седмата част в собственото си тяло. Докато две от тях са вече разрушени, Дъмбълдор вярва, че има още четири, които трябва да бъдат разрушени. Той и Хари отиват да разрушат още една и успешно се връщат с медалиона от очакваното място, но Дъмбълдор е много обезсилен.

Двамата се връщат в Хогуортс и виждат Черния знак в небето над замъка. Докато разследват те са изненадани от Драко Малфой. Дъмбълдор парализира Хари, който носи мантията невидимка, позволявайки му да бъде свидетел на всичките неща,които ше се случат, докато той е невидим и не можещ да направи нищо. Времето, което му отнема да парализира Хари му попречва да се защити от Малфой, който го обезоръжава и му разкрива, че е позволил на смъртноожадните да влязат в Хогуортс, използвайки Нужната стая.

Скоро други Смартножадни се появяват и подтикват Драко да изпълни мисията си, но той се разколебава. Снейп се появява малко след това и убива Дъмбълдор със заклинанието Авада Кедавра. Смътножадните избягват. От очевидната смърт на Дъмбълдор, неговата парализираща магия спира да действа, и Хари може свободно да се движи. Хари преследва Снейп, и след краткотраен двубой между двамата разбира, че именно Снейп е Нечистокръвния принц. Снейп избягва с Малфой.

Хари взима медальона и бързо разбира, че той е фалшификат. Той намира в него бележка адресирана към Волдемор, подписана с инициалите „Р.А.Б“, който е откраднал истинската част на душата му, за да го унищожи възможно най-скоро, с надеждата, че когато Волдемор се срещне с достоен съперник да бъде отново смъртен.

Минерва Макгонагъл става директор на Хогуортс, въпреки че повечето учители се опасяват,че училището може да бъде затворено. Заедно директорката и Скримджър се опитват да изтръгнат информация от Хари, която той е получил от Дъмбълдор, но Хари я запазва за себе си.

След погребението на Дъмбълдор Хари обсъжда дали да се завърне в училището, за да може да унищожи оставащите части от душата на Волдемор и окончателно да го унищожи. Той казва на Рон и Хърмаяни за решението си и двамата настояват да го придружат.

Хари Потър и Даровете на Смъртта


Spoiler:
Лорд Волдемор и смъртожадните планират да устроят засада на Хари, когато той напуска дома на семейство Дърсли, придружен от Ордена на феникса. За да объркат Лорда, шестима от Ордена пият многоликова отвара и стават седем Потъровци (с истинския). По някое време в гонитбата Волдемор разбира кой е истинският Потър, изпраща заклинание, но се случва нещо странно. В битката са убити Аластор Муди по прякор "Лудоокия" и совата на Хари - Хедуиг, а Джордж Уизли губи ухото си. Останалите пристигат в "Хралупата" (дома на семейство Уизли). Там Хари остава за сватбата на Бил Уизли и Фльор Делакор. Вечерта, в която Хари има рожден ден, се появява министърът на магията, за да връчи на Рон, Хърмаяни и Хари това, което е завещал Дъмбълдор на всеки един от тях, съответно Загасителя на Рон, книгата "Приказки на барда Бийдъл" (от която разбират за трите дара на смъртта, а и впоследствие го потвърждава и бащата на Луна Лавгууд) на Хърмаяни, а на Хари златния снич, който той уловя в първия си куидичен мач (по-късно става ясно,че във снича се намират пръстена на Гонт, който е хоркрукс, и камък, който е един от трите "Дара на Смъртта").
Символът на Даровете на Смъртта

На сватбата на Бил и Фльор, Хари приема образа на малко мъгълче от селото и се представя за Барни Уизли (братовчед на Рон). За голямо учудване на почти всички, на сватбата пристига Виктор Крум, който казва, че на гърдите на бащата на Луна Лъвгуд, Ксенофилиус, е знака на черния магьосник Гриндълоулд, който убил дядо му. На сватбата е също и Елфиъс Дож, който малко преди това е написал статия за трагичната съдба на Дъмбълдор в ранните му години, която по-късно е оплюта и опровергана от Рита Скийтър в книгата й "Животът и лъжите на Албус Дъмбълдор". Точно покрай това се заформя спор между Дож и лелята на Рон, Мюриъл, по време на който Хари разбира, че Батилда Багшот, авторка на "История на магията" и приятелка на Дъмбълдор, е живяла в Годрикс Холоу (родното село на Хари, където са загинали и родителите му), но че също така и Дъмбълдор е живял там. По средата на сватбеното тържество се появява покровителят на Кингзли Шакълболт, който съобщава, че министерството е паднало, Руфъс Скримджър е мъртъв, а смъртожадните идват. Малко след това пристигат и смъртожадните, но Хари, Хърмаяни и Рон успяват да се магипортират, където биват проследени от смътрожадни. Така те започват последното си пътуване, с цел да изпълнят заръката на Дъмбълдор да унищожат останалите хоркрукси на Волдемор.

Фалшивият медальон, който Хари и Дъмбълдор откриха в шестата книга "Хари Потър и Нечистокръвният принц", е от Регулус Артикулс Блек - брат на Сириус Блек, накратко Р.А.Б. Хари, Рон и Хърмаяни се магипортират към Хогуортс, но защитните заклинания направени от смъртожадните им попречват и те се отклоняват към Хогсмийд. Там братът на Албус - Абърфорт Дъмбълдор ги подслонява в неговото барче и им помага да стигнат до Хогуортс през таен проход. Така Хари успява да намери и унищожи последния хоркрукс и накрая да убие Лорда.


_________________
Долу в подземните стаи
лежи девойка с руси коси.
Лицето й е в кръв обляно,
очите пълни със сълзи


[You must be registered and logged in to see this image.]Един пират си извади камата,
за да я забие в нейната гръд,
защото тя изгуби играта...
играта на Живот и Смърт!!!

Вижте профила на потребителя

2 Re: Хари Потър on Нед Окт 02, 2011 12:08 am

Любимата ми книга. Прочела съм ги всичките поне по два-три пъти, някои по четири-пет. Обожавам ги!! Направо съм вманиачена.Обичам "Хари Потър" цялата поредица. За мен е най-хубавата и интересна книга/поредица от книги/. pop

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите